Ny blogg :)

Vet ni, jag har bytt blogg. Eller skaffat en alternativ blogg. För jag älskar ju att blogga. Men min privata är just privat. Och den här, fotobloggen, känns så bunden till att innehålla just fotografiska alster. Men jag vill ju blogga om allt möjligt. Därför har jag skaffat en tredje blogg.

Vill ni kika in?

imitthem.blogg.se heter den. Säg gärna hej, då blir jag glad :)

Jag tänker inte överge mina andra bloggar, tankar och åsikter finns kvar där de oftast ventileras. Och fotomässiga bilder, t.ex. från jobb, finner ni här.

Men imitthem finns det lite allt möjligt. Lite mer privat, lite mer av personen bakom fotografierna ni alltid ser.

Very Cherry Chocolate Cake.

Här kommer receptet på tårtan jag bakade. Jag har nu gjort två stycken, och de blev hemskt goda! Och otroligt mastiga, man tar inte så stora bitar i och med att den är så hög. Fantasin öppnar för fler smaker, t.ex. byta ut körsbärsmarmeladen mot citron/apelsinmarmelad, och smaksätta bottnarna med t.ex. vanilj. Och göra ganachén i vit choklad. Ja, jag kommer absolut baka fler sådana här kakor/tårtor. På amerikanska bloggar finns mängder med recept, om man är intresserad.



Bottnar
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver (fungerar med vaniljsocker också)

Fyllning
500-600g g mascarpone
Drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker (jag tog florsocker)
½ tsk vaniljpulver

Choklad ganaché
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
Bigaråer/körsbär till garnering

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Jag bottna dem med en  bakplåtspapper vilket underlättade massor då bottnarna är väldig porösa och gärna faller sönder).
Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna.

Fördela smeten i de tre formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra.
(låt dem inte stå inne extra länge, konsistensen gör att de ser ofärdiga ut).

Ta ut kakorna och låt dem svalna, kyl sedan dem i kylskåp en timme.

Vispa samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa tills konsistensen blir ganska hård.
Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.

Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter och släta ut krämen ytterligare för att få den slät och fin.
Smält chokladen till ganachèn tillsammans med smöret. Tillsätt grädden och rör tills den får en slät och fin konsistens.
Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan (viktigt att den är sval, annars smälten krämen). Toppa med bigaråer.

Årets första inlägg :)

Hej! Vad passar inte bättre på nyårsdagen än ett par fyrverkeribilder? Dock var jag aningens okoncentrerad, då hundarna och barnen stod bakom mig på tomten. Egentligen skulle jag inte ta några fyrverkeribilder alls, sedan ångrade jag mig och tog fram allt. Precis när vi skulle gå ut och jag skulle trycka in fjärrutlösaren så såg jag att en liten fjuttig anslutningssladd saknades. Ja, då bestämde jag mig för att koncentrera mig på barnen och hundarna... Och så ångrade jag mig igen och tog dessa snabba på stativ men utan fjärrutlösare, så skak blev det tyvärr. Är man velig så är man.




Hoppas ni alla får ett kanonbra 2012. Det ska jag ha.